LAG Marinianis – Početka konferencija projekta „Treća sreća ZA treću dob“

LAG Marinianis – Projekt „Treća sreća ZA treću dob“ počinje s realizacijom na terenu
17. travnja 2020.
Hello world!
14. srpnja 2020.
LAG Marinianis – Projekt „Treća sreća ZA treću dob“ počinje s realizacijom na terenu
17. travnja 2020.
Hello world!
14. srpnja 2020.

LAG Marinianis – Početka konferencija projekta „Treća sreća ZA treću dob“

U okviru Poziva Ministarstva rada i mirovinskoga sustava „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, Lokalna akcijska grupa „Marinianis“ Slatina, nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020., 19. veljače ove godine pokrenula je projekt „Treća sreća ZA treću dob“.

U sklopu spomenutog projekta u travnju je na 24 mjeseca zaposleno 12 žena koje su započele s radom na terenu i skrbe o 72 korisnika treće životne dobi.

Postepenim popuštanjem mjera vezanih za sprječavanje širenja koronavirusa, stvoreni su uvjeti, te je danas u sjedištu LAG-a Marinianis u prostorijama  Poduzetničkog inkubatora u Slatini održana početna konferencija projekta „Treća sreća ZA treću dob“.

Ukupna vrijednost projekta je 2.541.687,74 kuna, a LAG Marinianis provodi ga u suradnji s partnerima: Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Područnim uredom Virovitica, Centrom za socijalnu skrb Slatina, Gradom Slatinom te općinama Čađavica, Sopje, Nova Bukovica i Voćin.

Konferenciji su uz predstavnike gradskih institucija i udruga koje provode slične projekte, prisustvovali predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Virovitici Hrvoje Belobrk, predsjednik LAG-a Marinianis i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, načelnik Općine Sopje Berislav Androš i načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun, te u ime Grada Slatine, Anita Rastija pomoćnica pročelnika za projekte pri Upravnom odjelu za razvoj grada.

Projekt su predstavile voditeljica LAG-a, Renata Benija i Silvija Šoltić Lončarek koja je kontrolor projekta, a u projektnom timu je i Čedomir Pendić, financijski asistent voditelja projekta.

Cilj projekta je omogućiti zapošljavanje i unaprijediti radni potencijal nezaposlenih žena s nižom razinom obrazovanja i teže zapošljivih žena na području općina, te ujedno povećati razinu kvalitete života i socijalnu uključenost krajnjih korisnika, a zapošljavanje žena provodi se u svrhu potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Iz svake općine uključene u projekt zaposlene su po dvije, a s područja Slatine četiri žene, te svaka skrbi o nekoliko korisnika na području svoje jedinice lokalne samouprave.
Uz razgovor i druženje kako bi se korisnici što više uključili u društvenu zajednicu, usluge iz programa obuhvaćaju uglavnom pomoć u obavljanju kućanskih poslova i uređenju okućnice, pomoć u održavanju osobne higijene i osnovnu zdravstvenu skrb, te donošenje namirnica i lijekova.

Žene su opremljene biciklima i potrebnom zaštitnom opremom, a u sklopu projekta predviđena su i sredstva za loko vožnju, odnosno za pokrivanje troškova kada se prilikom skrbi za korisnike mora koristiti automobil, zbog primjerice odlaska liječniku, u banku i sl.

– Budući da smo s projektom započeli u vrlo nezgodno vrijeme pandemije koronavirusa, žene su u suradnji sa Stožerom civilne zaštite educirane te opremljene potrebnom zaštitnom opremom, odnosno rukavicama, maskama i dezinfekcijskim sredstvima. Prilagodili smo se, te su žene, iako u nešto manjem obimu, svoj posao obavljale na siguran način posebno vodeći računa o socijalnim kontaktima, – rekla je voditeljica projekta Renata Benija.

O izmjenama koje je projekt doživio s obzirom na situaciju vezanu uz koronavirus govorio je i predsjednik Lokalne akcijske grupe „Marinianis“ Slatina Mirko Rončević.

– Prema trenutnim saznanjima na terenu problema nema, a žene odrađuju svoj posao kako treba. U kontaktu su s voditeljicom i kontrolorkom, tako da se u hodu rješavaju sve eventualne poteškoće.
Prema svom iskustvu budući da se projekt iz Programa „Zaželi“, već gotovo 24 mjeseca provodi i na području Općine Čađavica, bit će mogućnosti za ponovnu nominaciju projekta. Kada se uđe u posljednju fazu, odnosno 6 mjeseci prije isteka, projekt se može ponovno nominirati kako bi žene i dalje mogle nastaviti s radom na zadovoljstvo svojih korisnika, osobito kada znamo da je na ovom našem području puno starijih ljudi kojima je takva vrsta pomoći itekako potrebna
, – rekao je predsjednik LAG-a Mirko Rončević, te dodao kako žene u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem kreću i s edukacijom.